Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

 

 

 

 

Συνέδρια / Εκδόσεις / Διαγωνισμοί / Success stories

Έκδοση μυθιστορήματος το οποίο είχε διακριθεί στο Διαγωνισμό συγγραφής μυθιστορήματος για εφήβους του Π.Μ.Σ.

Το εφηβικό μυθιστόρημα «Το βιολί της Σαμπίν» του Πασχάλη Ρετζέπη, που είχε διακριθεί το 2017 με εύφημο μνεία από την τριμελή κριτική επιτροπή, στο Διαγωνισμό συγγραφής μυθιστορήματος για εφήβους, μυθιστορήματος για μικρά παιδιά και θεατρικού έργου για παιδιά, που είχε προκηρύξει το Π.Μ.Σ «Παιδικό Βιβλίο και Παιδαγωγικό Υλικό» του Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ του Πανεπιστημίου Αιγαίου το 2016, εκδόθηκε το 2020 από τις εκδόσεις Πηγή.
Η έκδοση αποτελεί δικαίωση της προκήρυξης του Διαγωνισμού από το Π.Μ.Σ «Παιδικό Βιβλίο και Παιδαγωγικό Υλικό» στην κατεύθυνση της προώθησης του παιδικού και νεανικού βιβλίου.

Success Stories!!

20/1/2021

Στο πλαίσιο εκπόνησης της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας της, με επιβλέπουσα την κ. Μαριάννα Μίσιου, μέλος Ε.ΔΙ.Π. του Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ, η μεταπτυχιακή φοιτήτρια κα Ρένα Τριανταφύλλου μελέτησε και ανέλυσε δείγματα κόμικς παγκοσμίως γνωστών δημιουργών και θεωρητικών του είδους, όπως ο Neil Cohn, Julian Peters και Αlexander Rothman. 
Είναι πολύ ευχάριστο ότι και οι τρεις ανέφεραν πως είναι τιμή τους να συμπεριλαμβάνονται έργα και μελέτες τους σε διπλωματική εργασία του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Παιδικό Βιβλίο και Παιδαγωγικό Υλικό» του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Επίσης, εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για την καινοτόμα μελέτη και ανέφεραν ότι θα εύχονταν να μπορούσαν να διαβάσουν ελληνικά! 

Πιο συγκεκριμένα, ο Julian Peters αναφέρει σε ανάρτησή του:

"Έχοντας γράψει ο ίδιος σε ακαδημαϊκό επίπεδο για τα κόμικς, θεωρώ ότι είναι πολύ ευχάριστο να βλέπω τη δουλειά μου να γίνεται αντικείμενο μελέτης και πόσο μάλλον στα ελληνικά!"

6/6/2020

ΑΛΛΟ ΕΝΑ SUCCESS STORY ΤΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΜΑΣ

«Δύναμη του Φεγγαριού, μεταμόρφωσέ με!» έλεγε η Sailor Moon και ευθύς αναλάμβανε δράση εναντίον του Κακού, μαζί με τις φίλες-συμπολεμίστριές της. Μαζί της μεταμορφώνονταν στη φαντασία τους όλα τα κορίτσια της δεκαετίας του ’90, ταξιδεύοντας σε κόσμους μαγευτικούς. Η σειρά Sailor Moon έκανε την εμφάνισή της τη δεκαετία του 1990 και αποτελεί πλέον έναν από τους πιο δημοφιλείς και διαχρονικούς τίτλους manga στον κόσμο. Έγινε γνωστή στο Ελληνικό κοινό από την τηλεόραση του Ant που παρουσίαζε σε anime τις περιπέτειές της στην πρωινή παιδική του ζώνη. Ο χαρακτήρας της Sailor Moon μεταπηδά στο βιβλίο Τα μαγικά κορίτσια στα shojomanga της Ελένης Λουκάκη, απόφοιτο του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Παιδικό Βιβλίο και Παιδαγωγικό Υλικό», που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Δίσιγμα το 2020. Πρόκειται, ίσως, για το πρώτο βιβλίο πάνω στα manga και την  «κοριτσίστικη κουλτούρα» γραμμένο στα ελληνικά, απόρροια της σχετικής Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας της συγγραφέως.  
Συγχαρητήρια στην απόφοιτό μας και καλοτάξιδο το βιβλίο της!

«Τα μαγικά κορίτσια στα shojo manga» 
Της ΕΛΕΝΗΣ ΛΟΥΚΑΚΗ
J

24/7/2019

H aπόφοιτη του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών "Παιδικό Βιβλίο και Παιδαγωγικό Υλικό" κα Μίκα Ντάκα, ποιήτρια και πεζογράφος, έλαβε το 2019 έπαινο από τον Όμιλο για την UNESCO Νήσων και Πειραιώς, για τη θεατρική παράσταση «ΟΜΝΙΑ» (Χίος, Αθήνα, 2019), η οποία βασίστηκε σε στα δύο διηγήματά της με τίτλο «Omnia» και «Αγκυροβολημένες αναμνήσεις» και σε ορισμένα ποιήματά της. Η ίδια σημειώνει σχετικά:
"Κεντρικός άξονας είναι όλα εκείνα που ταλανίζουν την ανθρώπινη ύπαρξη. Η μνήμη, ο έρωτας, ο θάνατος. Η κάθε μορφής απώλεια, το πάθος, η γοητεία του άγνωστου, ο φόβος, η αυτοκαταστροφή. Η αναζήτηση του εαυτού μέσα από τον άλλον. Κυρίαρχο το γυναικείο μορφοείδωλο, που ορίζει τον ψυχισμό και την τραγική πορεία των ηρώων, ώστε τελικά αυτοί, μέσα από τη σύγκρουση και τη συντριβή, να οδηγηθούν στην προσωπική κι επώδυνη αλήθεια τους. Omnia σημαίνει «όλα». Όλα εκείνα που κρύβονται στον αβυσσαλέο ωκεανό της ψυχής μας. Το σκοτάδι και το φως!"

 

2018

5o Πανευρωπαϊκό Βραβείο για το εκπαιδευτικό παιχνίδι «Pirates Arrrr» από την απόφοιτη του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών "Παιδικό Βιβλίο και Παιδαγωγικό Υλικό" κα Όλγα Λανταβού σε συνεργασία με τον καθηγητή του Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ. κ. Γεώργιο Φεσάκη.

Είναι συνδυασμός επιτραπέζιου με ψηφιακό και έχει ως στόχο την επανάληψη και την εκμάθηση λέξεων κι εκφράσεων για το μάθημα των Αγγλικών. Χρησιμοποιεί την τεχνολογία της Επαυξημένης Πραγματικότητας και των πολυμέσων.

 

30/4/2017

Το “Σπίτι της Μουσικής” είναι ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι εκπαιδευτικού προσανατολισμού , το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας "Διδακτικές προσεγγίσεις της έννοιας του μοτίβου για νήπια με την αξιοποίηση των Τ.Π.Ε., της Μουσικής και της Λογοτεχνίας" που εκπονήθηκε από τη κα Τσάφου - Αποστολοπούλου Δανάη μέσα από το Π.Μ.Σ. «Παιδικό Βιβλίο και Παιδαγωγικό Υλικό». https://www.youtube.com/watch?v=MjZxnSbD-V4&t=167s

Σε συνεργασία με τον επιβλέποντα Καθηγητή κ. Γεώργιο Φεσάκη, παρουσιάστηκε στο 5ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο «Ένταξη και Χρήση των ΤΠΕ στην Εκπαιδευτική Διαδικασία» στις 21-23 Απριλίου 2017.
Θέμα εργασίας: Διεπιστημονική προσέγγιση της έννοιας του μοτίβου για νήπια μέσα από τις ΤΠΕ, τη Λογοτεχνία και τη Μουσική: Ψηφιακό παιχνίδι «Το σπίτι της Μουσικής»

17/07/2014
Παρουσίαση Βιβλίου "Η κυρία Σιντορέ και η μουσική ορθογραφία" από την συγγραφέα Μαρία Καριωτάκη, απόφοιτο του Π.Μ.Σ. «Παιδικό Βιβλίο και Παιδαγωγικό Υλικό», 22 Ιουλίου 2014.

 

 

Bιβλιοθήκη Π.Μ.Σ. "Παιδικό Βιβλίο και Παιδαγωγικό Υλικό"

Στο χώρο του εργαστηρίου ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ, ΛΟΓΟΥ & ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ φιλοξενούνται βιβλία της παιδικής λογοτεχνίας καθώς και βιβλία θεωρητικού ενδιαφέροντος.
Η συλλογή αυτή ξεκίνησε από την αρχή της λειτουργίας του Π.Μ.Σ. «Παιδικό Βιβλίο και Παιδαγωγικό Υλικό», το 1998-1999, με πρόεδρο την καθηγήτρια Αλεξάνδρα Ζερβού και εμπλουτίστηκε κατά τις προεδρίες της καθηγήτριας Διαμάντη Αναγνωστοπούλου και του καθηγητή Ιωάννη Παπαδόπουλου.
Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Π.Μ.Σ. ένωσαν τις γνώσεις τους πάνω στο βιβλίο, τη λογοτεχνία, τις τέχνες και τις νέες τεχνολογίες και με εθελοντική απασχόληση συμπλήρωσαν επικαιροποίησαν και αναδιοργάνωσαν τη βιβλιοθήκη του εργαστηρίου. Σ’αυτό το πλαίσιο δημιουργήθηκε ένας ηλεκτρονικός κατάλογος των υπαρχόντων τίτλων που έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Π.Μ.Σ.
Μέσα απότη δράση τους αυτή γνώρισαν από πρώτο χέρι το εύρος των βιβλίων που ανήκουν στην παιδική λογοτεχνία.
Η βιβλιοθήκη του εργαστηρίου είναι διαθέσιμη στους φοιτητές και στις φοιτήτριες του Π.Μ.Σ. «Παιδικό Βιβλίο και Παιδαγωγικό Υλικό» και του Τομέα «Λογοτεχνίας Γλώσσας και Πολιτισμού» για την επιτόπια μελέτη των βιβλίων.

Δείτε τον πλήρη κατάλογο βιβλίων εδώ: Κατάλογος

Έκδοση μυθιστορήματος το οποίο είχε διακριθεί στο Διαγωνισμό συγγραφής μυθιστορήματος για εφήβους του Π.Μ.Σ.

Το εφηβικό μυθιστόρημα «Μια τηγανιά πατάτες» της Ματίνας Παναγιωτελίδου, που είχε διακριθεί το 2017 με την επίδοση επαίνου από την τριμελή κριτική επιτροπή, στο Διαγωνισμό συγγραφής μυθιστορήματος για εφήβους, μυθιστορήματος για μικρά παιδιά και θεατρικού έργου για παιδιά, που είχε προκηρύξει το Π.Μ.Σ «Παιδικό Βιβλίο και Παιδαγωγικό Υλικό» του Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ του Πανεπιστημίου Αιγαίου το 2016, εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2018 από τις εκδόσεις Καστανιώτη.
Η έκδοση αποτελεί δικαίωση της προκήρυξης του Διαγωνισμού από το Π.Μ.Σ «Παιδικό Βιβλίο και Παιδαγωγικό Υλικό» στην κατεύθυνση της προώθησης του παιδικού και νεανικού βιβλίου.

Διαγωνισμός συγγραφής μυθιστορήματος για εφήβους, μυθιστορήματος για παιδιά, θεατρικού έργου για παιδιά.

Διοργάνωση: Π.Μ.Σ. «Παιδικό Βιβλίο και Παιδαγωγικό Υλικό», 3 Φεβρουαρίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2016. Οι όροι συμμετοχής αναφέρονται στην προκήρυξη του διαγωνισμού.

Συνέδριο «Γυναικείες και ανδρικές αναπαραστάσεις στη λογοτεχνία για παιδιά και νέους»

Διοργάνωση: Π.Μ.Σ. «Παιδικό Βιβλίο και Παιδαγωγικό Υλικό», 20 - 22 Οκτωβρίου 2011 στη Ρόδο. Καρπός του συνεδρίου είναι η έκδοση του συλλογικού τόμου με τίτλο "Γυναικείες και ανδρικές αναπαραστάσεις στη λογοτεχνία για παιδιά και νέους".

 

Διημερίδα «Εξουσία/Δύναμη και ελληνική παιδική/νεανική λογοτεχνία»

Διοργάνωση: Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Π.Μ.Σ. «Παιδικό Βιβλίο και Παιδαγωγικό Υλικό» στις 1 και 2 Νοεμβρίου 2007 στη Ρόδο. Καρπός της διημερίδας είναι η έκδοση του συλλογικού τόμου με τίτλο "Εξουσία και Δύναμη στην Παιδική και Νεανική Λογοτεχνία".